BLUDGERS – FIVE (EP)

De ‘public relations’-machine van het Amerikaanse muziekpromotiebedrijf ‘Tinderbox’ uit Minneapolis, Minnesota draait zoals vanouds op volle toeren. We krijgen door hen met de regelmaat van een klok cd’s toegestuurd van verrassend goede nieuwe formaties die het proberen waar te maken in de toch altijd moeilijke muziekscène. Eén van dergelijke platen is de EP “Five” van de groep ‘Bludgers’ uit Champaign, Illinois, een formatie met bandleden die afkomstig zijn uit Californië, Cleveland Ohio, Boston, New York en zelfs Nieuw-Zeeland.

De vijf muzikanten in deze reeds in 1993 opgerichte formatie zijn zanger Jon Pheloung, gitaristen Paul Colussi en Andy Leach, bassist Craig Walls en drummer Sean Fogarty. We krijgen ‘champaign’ aan muziek aangeboden in de vijf liedjes die op dit minialbum werden opgenomen. Luister ter illustratie zelf even naar de twee nummers op de bijgaande audiovideo’s. Het gaat om de met catchy gitaarriffs gevulde openingstrack en single “Dirty Laundy” en het daaropvolgende nummer “Frozen Ground”, een swingende countryrocker.

Maar ook de drie resterende songs zijn volgens ons meer dan de moeite waard: de prachtige melancholische akoestische ballad “Saint Monday”, het zachtjes rockende “Full Steam Behind” en de melodieuze 6 minuten durende afsluiter “More Things You Don’t Need” tonen aan dat deze formatie een groot potentieel heeft om lange tijd mee te draaien in de hedendaagse muziekscène. Deze groep heeft in Amerika al het podium gedeeld met alt.country- en Americana-bands als ‘Uncle Tupelo’ en ‘Old 97’s’, weliswaar nu nog als voorprogramma, maar daar zou in de nabije toekomst wel eens snel verandering in kunnen komen. Wij wachten intussen geduldig maar hoopvol op meer nieuw werk van ‘Bludgers’, eventueel een volwaardig album met een tiental songs.

(valsam)

 

 

Artiest info
   
 

video